Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Σελίδα

Πως παράγεται το Πλαστικό

Απαιτήσεις ολοκλήρωσης

Διαβάστε και μάθετε από ποιες πρώτες ύλες και πως παράγεται το πλαστικό

Το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, όπως το αέριο που προέρχεται από fracking και το πετρέλαιο, και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κύκλο ζωής του. Το πλαστικό, από το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραγωγής του, είναι τοξικό τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον.

Πώς παρασκευάζεται το πλαστικό;

Εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του πώς φτιάχνεται το πλαστικό σε ποιο είδος είναι και τι θα χρησιμοποιηθεί για, αλλά τα βασικά βήματα είναι τα ίδια. Πλαστικό γίνεται χρησιμοποιώντας μια ποικιλία χημικών και διύλιση διαδικασίες που μετατρέπουν μόνο μόρια που ονομάζονται μονομερές σε μεγάλες αλυσίδες που ονομάζονται πολυμερή. Αφού συμβεί αυτό, τα πολυμερή μπορεί να φορμαριστεί ή να διαμορφώνεται σε ό, τι το τελικό προϊόν είναι.

Πρώτες ύλες

Οι κύριοι τύποι των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών είναι ορυκτά προϊόντα, όπως το αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αν και μπορεί επίσης να γίνει από άλλα πράγματα, όπως σόγια, καλαμπόκι και κάνναβης. Αυτές περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται υδρογονάνθρακες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει μονομερή, η οποία μπορεί να επεξεργαστεί στη συνέχεια να κάνει πλαστική. Αυτό γίνεται συνήθως από ρωγμές, στις οποίες οι υδρογονάνθρακες είτε θερμαίνεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή χημική επεξεργασία, προς τους σπάμε σε μονομερή όπως αιθυλενίου ή στυρόλιο.

Πολυμερισμός και πολυσυμπύκνωσης

Μόλις τα μονομερή που εξάγονται, πρέπει να αντιμετωπίζονται χημικά για να τους δεσμό μαζί και μορφή μακριών πολυμερών αλυσίδων. Αυτό κανονικά γίνεται είτε κατευθείαν πολυμερισμός ή πολυσυμπύκνωσης. Στην πρώτη διαδικασία, τα μονομερή είναι αναμεμειγμένα με μια άλλη χημική ουσία που δρα ως καταλύτης και να τους αναγκάζει να συνδυάσετε με το άλλο, σχηματίζοντας μια ρητίνη. Στη δεύτερη, τα μονομερή διεκπεραιώνονται με τέτοιο τρόπο που συνδυάζουν με το άλλο και αφήστε ένα υποπροϊόν, όπως είναι το νερό.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είτε, διαφορετικοί τύποι των μονομερών συνήθως αναμιγνύονται μαζί σε μορφή ρητίνης με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτά μπορεί επίσης να αναμειχθεί με άλλα πρόσθετα, όπως επιβραδυντικά φλόγας ή πλαστικοποιητές, που κάνει το προϊόν λιγότερο εύθραυστο. Η προκύπτουσα ρητίνες από δύο διαδικασίες μπορεί να πωλούνται σε υγρή μορφή ή έδαφος κάτω σε σφαιρίδια ή σκόνη και στη συνέχεια πωλούνται σε εταιρείες παραγωγής πλαστικών.

Υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους πλαστικών. Ωστόσο, μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες: στα θερμοπλαστικά και στα θερμοσκληρυνόμενα. Τα θερμοπλαστικά είναι πολυμερή, που αποκτούν μεγαλύτερη πλαστικότητα, δηλαδή ευκολία στο να παραμορφωθούν και να αποκτήσουν το σχήμα που επιθυμούμε, κάθε φορά που θερμαίνονται. Τα θερμοσκληρυνόμενα, κατά την πρώτη θέρμανση και ανάμιξη των συστατικών τους, προκαλείται πολυμερισμός και σκλήρυνση κατά τρόπο μη αντιστρεπτό. Δηλαδή, τα θερμοσκληρυνόμενα πλαστικά, μετά την πήξη τους, δε δύνανται να μορφοποιηθούν περαιτέρω.