Now Reading
Ανακύκλωση

Ανακύκλωση

  • Πηγές: ΥΠΕΧΩΔΕ, www.minenv.gr/anakyklosi & Ε.Ε.Α.Α

Η επανεπεξεργασία υλικών που, αν και προορίζονται για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το Περιβάλλον και την Οικονομία.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων, δηλαδή των συσκευασιών, του έντυπου υλικού, των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, του οργανικού κλάσματος από τα εργοστάσια διαλογής, καθώς και των ηλεκτρικών στηλών, ανέρχεται σήμερα στο 25%, έναντι 6% που ήταν το 2004.

Η ετήσια μείωση του όγκου των αποβλήτων συνολικά από την ανακύκλωση των οικιακών αλλά και άλλων ρευμάτων (ΟΤΚΖ, Λάστιχα, Λιπαντικά Έλαια, Συσσωρευτές), εκτιμάται σε 5,2 εκατ. κυβικά μέτρα.

Επίσης, η εξοικονόμηση ενέργειας ανέρχεται σε 2.600.000 GJ, ενώ η μείωση των εκπομπών και ιδιαίτερα των CO2 (φαινόμενο του θερμοκηπίου) είναι της τάξης των 360.000 τόνων ανά έτος.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά, τεχνικά και κοινωνικά. Ενδεικτικά, σημειώνονται τα εξής:

  • Εξοικονόμηση χώρων ταφής απορριμμάτων
  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα
  • Nέες θέσεις εργασίας

Πηγή: ΥΠΕΧΩΔΕ, www.minenv.gr/anakyklosi

 

Πρόσφατη Έρευνα για την Ανακύκλωση συσκευασιών

H Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ανέθεσε στην ALCO τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας πανελλήνιας εμβέλειας σχετικά με την Ανακύκλωση Συσκευασιών. Η Έρευνα διενεργήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, σε δείγμα 1000 πολιτών, ηλικίας 25-65 ετών, που κατοικούν σε περιοχές όπου λειτουργεί το Σύστημα του Μπλε Κάδου (στο 87% του πληθυσμού).

Τα ευρήματα της Έρευνας ήταν ενθαρρυντικά τόσο για την προοπτική της ανακύκλωσης συσκευασιών, όσο και για τη λειτουργία του Συστήματος του Μπλε Κάδου στη χώρα μας.

Όπως αποτυπώθηκε στην Έρευνα:

  • το 96% των πολιτών πιστεύει ότι η ανακύκλωση είναι σημαντική
  • το 73% των πολιτών υποστηρίζει ότι η ανακύκλωση είναι σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητά τους
  • το 94% δηλώνει πως η Ανακύκλωση Συσκευασιών ταυτίζεται με τους Μπλε Κάδους.

Στην ερώτηση για το αν ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στον μπλε κάδο, οι πολίτες απάντησαν θετικά σε ποσοστό 88%, με τις γυναίκες να ξεπερνούν το 91%. Μάλιστα, ανάμεσα στους πολίτες που ανακυκλώνουν, το 95% δήλωσε ότι επισκέπτεται τον Μπλε Κάδο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχοντας εξαιρετικά καλή γνώση για το τι ανακυκλώνεται και με ποιον τρόπο.

Παράλληλα το 76% δηλώνει ότι εκτιμά πως υπάρχει Μπλε Κάδος σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από το σπίτι του.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και όσοι δεν ανακυκλώνουν συσκευασίες, δηλαδή μόνο το 12% του δείγματος, επικαλούνται στην πλειοψηφία τους (61%) χρηστικούς ή πρακτικούς λόγους, χωρίς ωστόσο να αμφισβητούν τη διαδικασία λειτουργίας της Ανακύκλωσης Συσκευασιών, με το 60% από αυτούς να δηλώνει έτοιμο να αρχίσει να το κάνει, αν αντιμετωπιστούν ορισμένα πρακτικά ζητήματα. Ως κυριότερο ανάμεσά τους καταγράφεται η εγγύτητα του μπλε κάδου στην κατοικία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα οι συμμετέχοντες στην ανακύκλωση επισημαίνουν ως βασικά προβλήματα την τοποθέτηση κοινών σκουπιδιών στους Μπλε Κάδους και την αφαίρεση υλικών από τους Μπλε Κάδους από γυρολόγους.

Από τη συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας προκύπτει ότι η ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα αποτελεί καθημερινή πρακτική των πολιτών.

Πηγή Ε.Ε.Α.Α

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
0
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
0
Τέλειο
0

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.