Now Reading
Αλουμίνιο: το ” πράσινο μέταλλο “
περιβάλλον

Αλουμίνιο: το ” πράσινο μέταλλο “

Το αλουμίνιο δικαίως χαρακτηρίζεται σαν το “πράσινο μέταλλο”, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τεχνολογικές αλλά και οικολογικές απαιτήσεις.

Εδώ και περίπου 10 χρόνια, η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει το βαρύ περιβαλλοντικό κόστος που επισύρει η ανεξέλεγκτη τεχνολογική ανάπτυξη, με αποκορύφωμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση ενέργειας στην παραγωγική διεργασία, περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων και διατήρηση, τουλάχιστον, της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων.

 

ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ!

Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ιδανικό για πολλές χρήσεις. Το αλουμίνιο έχει επίσης ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: είναι ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά. Η ανακύκλωση ιδιαιτέρως των μεταχειρισμένων αλουμινένιων κουτιών μπίρας και αναψυκτικών είναι από τις πιο διαδεδομένες διαδικασίες ανακύκλωσης στον κόσμο. Και τούτο γιατί, εκτός από τις άλλες ιδιότητες που τα καθιστούν ανακυκλώσιμα, τα μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά έχουν χρηματική αξία, αφού όσοι τα συλλέγουν μπορούν να τα πουλήσουν και να πληρωθούν.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης νομοθετικής ευθυγράμμισης της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη για τη διαχείριση συσκευασιών, με πρωτοβουλία της ΕΛΒΑΛ (Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου) Α.Ε., δημιουργήθηκε ένα πρότυπο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (Κ.ΑΝ.ΑΛ.), το οποίο:

  • υποδέχεται και αγοράζει μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά μπίρας και αναψυκτικών,
  • λειτουργεί ως χώρος επικοινωνίας όπου οργανισμοί, κοινωνικές ομάδες, σχολεία, επιχειρήσεις και ιδιώτες μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία της ανακύκλωσης ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν ενεργά και αποδοτικά.

 

Στάδια Ανακύκλωσης

1. Περισυλλογή και συγκέντρωση χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών στο Κέντρο Ανακύκλωσης.

2. Διαλογή από σιδερένια κουτιά που τυχόν βρεθούν.

3. Συμπίεση των κουτιών μέσα από κατάλληλες πρέσες σε συμπαγείς «μπάλες».

4. Προώθηση σε χυτήρια για επαναχύτευση σε νέα προϊόντα αλουμινίου.

 

1. Η Ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας!

Μόνο με την κοινή και μεθοδική προσπάθεια όλων μας τα προγράμματα ανακύκλωσης μπορούν να αποδώσουν. Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, να μπει στην καθημερινότητά μας, να διαδίδουμε και να εφαρμόζουμε στην πράξη εμείς οι ίδιοι την ανακύκλωση παντού: στα σχολεία, στις ένοπλες δυνάμεις, στους χώρους εργασίας, στη γειτονιά μας, στο σπίτι μας.

Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε ενεργά στην ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου, να συμμετέχουμε στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και να κερδίζουμε!

 

2. Τι πετυχαίνουμε με την ανακύκλωση αλουμινίου

1. Καθαρότερο περιβάλλον, άρα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

2. Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών.

3. Οικονομικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο και τον καταναλωτή, γιατί:

Κάθε αλουμινένιο κουτί που ανακυκλώνεται εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας.
Ο καταναλωτής που συμμετέχει στην ανακύκλωση μπορεί να εισπράττει €1* περίπου για κάθε κιλό αλουμινίου (περίπου 65 κουτάκια) που θα παραδίδει. (*Το ακριβές ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με τις διεθνείς τιμές αλουμινίου).

 

Οφέλη Ανακύκλωσης Αλουμινίου

Το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς διατηρώντας αναλλοίωτες τις ιδιότητες του και την αξία του. Περίπου το 75% της συνολικής ποσότητας του αλουμινίου που παράχθηκε από το 1888, τότε που ξεκίνησε η παραγωγή του συνεχίζει και χρησιμοποιείται σήμερα, το περισσότερο έχοντας ανακυκλωθεί αναρίθμητες φορές.

• Η ανακύκλωση του αλουμινίου εξοικονομεί ετησίως 80 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

• Με την ανακύκλωση του αλουμινίου εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου από ορυκτό βωξίτη.

• Με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών. Ο βωξίτης αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου.

• Το αλουμίνιο, χάρη στην ικανότητα του να ανακυκλώνεται συνεχώς διατηρώντας την αξία και τις ιδιότητες του, θεωρείται διεθνώς το πιο ανακυκλωμένο υλικό συσκευασίας ποτών, με μέσο όρο ανακύκλωσης 60% και σε ορισμένες χώρες 90%.* Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανακυκλώνεται μόνο περίπου το 1/3 των κουτιών αλουμινίου που καταναλώνονται.

• Διεθνώς το αλουμίνιο πετυχαίνει από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης αγγίζοντας το 90% ανακύκλωσης στον κλάδο των μεταφορών και της δόμησης.

• Mειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών που οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και στις χωματερές, γεγονός πολύ σημαντικό τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

• Mειώνεται το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο κάθε πολίτης για δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, αλλά και για τη συντήρηση της λειτουργίας των υπαρχόντων.

• Eξοικονομείται σημαντικό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας. Για να παραχθεί το αλουμίνιο που αναλογεί σε ένα κουτάκι, καταναλώνονται περίπου 0,3 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος. Στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως περίπου ένα δισεκατομμύριο κουτάκια αλουμινίου. Επομένως, μέσω της ανακύκλωσης όλων αυτών, θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατανάλωση 300 εκατ. κιλοβατωρών ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο.

Πηγή: Στοιχεία από το International Aluminium Institute

 

3. Γιατί το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο υλικό

1. Ξαναμπαίνει εύκολα στην παραγωγική διαδικασία: Το αλουμίνιο, από κουτιά μπίρας και αναψυκτικών, που επαναχυτεύεται διατηρεί τις χημικές και μηχανικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την παραγωγή καινούργιων κουτιών άριστης ποιότητας.

2. Η διαδικασία ανακύκλωσης αλουμινίου μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς, σε αντίθεση με άλλα υλικά.

3. Τα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και μπίρας κατασκευάζονται μόνο από ένα υλικό -το αλουμίνιο- και έτσι δεν απαιτείται επιπλέον διαχωρισμός υλικών, που δυσχεραίνει την ανακύκλωσή τους.

4. Τα άδεια αλουμινένια κουτιά είναι ελαφρά, άθραυστα και μπορούν εύκολα να συμπιεστούν, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά διευκολύνουν την αποθήκευση και τη μεταφορά τους.

ΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑΣ

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
0
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
0
Τέλειο
0

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.