Now Reading
Λεξιλόγιο τεχνικών όρων για το αλουμίνιο
περιβάλλον

Λεξιλόγιο τεχνικών όρων για το αλουμίνιο

1. Πρωτογενές αλουμίνιο: Είναι το αλουμίνιο που παράγεται με την ηλεκτρόλυση της αλουμίνας (οξείδιο του αλουμινίου-άσπρη σκόνη σαν ζάχαρη). Η αλουμίνα προέρχεται από μηχανική-χημική επεξεργασία του ορυκτού βωξίτη που βρίσκεται σε μεγάλα κοιτάσματα στη φύση.

2. Ανακύκλωση: Είναι η συστηματική περισυλλογή χρησιμοποιημένων προϊόντων ή κατασκευών από αλουμίνιο, για την επαναχύτευση του μετάλλου και παραγωγή χρήσιμων και πάλι προϊόντων αλουμινίου. Με την επαναχύτευση του αλουμινίου επιτυγχάνεται οικονομία ενέργειας 95% σε σχέση με την ενέργεια που χρειάζεται η ηλεκτρόλυση του πρωτογενούς μετάλλου.

3. Δευτερογενές αλουμίνιο: Είναι το αλουμίνιο που προέρχεται από διαδικασία ανακύκλωσης.

4. Αλουμίνιο εμπορικά καθαρό: Πρόκειται για αλουμίνιο πρωτογενές (προϊόν ηλεκτρόλυσης) με καθαρότητα σε αλουμίνιο πάνω από 99%. Κύριες μικροπροσμίξεις σε σίδηρο (Fe) και πυρίτιο (Si).

5. Κράματα αλουμινίου: Παράγονται με προσθήκες στοιχείων σε αλουμίνιο εμπορικής καθαρότητας ή σε ανακυκλωμένο μέταλλο αναγνωρισμένου τίτλου καθαρότητας. Τα πιο σημαντικά προσθετικά στοιχεία είναι: το Μαγγάνιο (Μη), το Πυρίτιο (Si), το Μαγνήσιο (Mg), o Χαλκός (Cu), o Ψευδάργυρος (Zn). Οι κύριοι λόγοι για την παραγωγή των κραμάτων είναι δυνατόν να είναι: η αύξηση της σκληρότητας, η αντιδιαβρωτικότητα, η συγκολλησιμότητα, κ.λπ.

6. Χρηματιστήριο μετάλλων Λονδίνου (LME): Πρόκειται για το Διεθνές Εμπορικό Σώμα που διευκολύνει τις διεθνείς αγοραπωλησίες Μετάλλου.

7. Σκληρότητα μετάλλου: Είναι η αντίσταση στην πλαστική (μόνιμη) παραμόρφωση, στο σημάδεμα από κτύπημα, στην απόξεση.

8. Έλαση: Είναι η πλαστική (μόνιμη) παραμόρφωση που μειώνει δραστικά το πάχος μιας πλάκας ή ενός ρολού αλουμινίου. Γίνεται στα έλαστρα.

9. Διέλαση: Είναι η πλαστική παραμόρφωση με την οποία παράγεται το αρχιτεκτονικό προφίλ (πόρτες – παράθυρα). Γίνεται σε ειδικές πρέσσες, όπου μια προθερμασμένη μπιγέτα αλουμινίου υποχρεώνεται πιεζόμενη να «ρεύσει» μέσα από τη μήτρα που καθορίζει τη μορφή του προφίλ.

10. Έλαστρο: Πρόκειται για μηχάνημα με συγκρότημα κυλίνδρων που πιέζονται και συγχρόνως περιστρέφονται, διαμορφώνοντας πλαστικά το αλουμίνιο που περνάει ανάμεσα τους (εκτυλικτικό που ξετυλίγει το ρόλο, έλαστρο που υποβιβάζει το πάχος, τυλικτικό που τυλίγει το λεπτότερο φύλλο).

11. Θερμή έλαση: Με αυτή μετατρέπονται οι πλάκες του χυτήριου σε ρόλους. Για να γίνει η Θερμή Έλαση εφικτή και με ισχύ χαμηλής κατανάλωσης, οι πλάκες προθερμαίνονται σε θερμοκρασία κοντά στο σημείο τήξεως.

12. Ψυχρή έλαση: Γίνεται στα Ψυχρά έλαστρα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, και με αυτή επιτυγχάνεται η μείωση του πάχους των ρολών αλουμινίου.

13. Εξέλαση: Είναι κατεργασία διαμόρφωσης, όπου το αλουμίνιο πιέζεται να ακολουθήσει περιφερειακά τη μορφή ενός καλουπιού.

14. Αειφόρος (Βιώσιμη) Ανάπτυξη: Είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται στην αρμονική συνύπαρξη προϊόντων – διαδικασιών παραγωγής – κοινωνίας και περιβάλλοντος. Η ολιστική οικονομία ενέργειας για την παραγωγή θεωρείται απαραίτητη. Εργαλείο για τη συγκριτική ενεργειακή μελέτη υλικών και διαδικασιών είναι η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ.

15. Ανάλυση Κύκλου Ζωής (LCA): Σε βάθος μελέτη ενεργειακής ανάλωσης για την παραγωγή ενός προϊόντος, εξετάζοντας παράλληλα την ολική μόλυνση σε στερεά, υγρά ή αέρια απόβλητα που επιφέρει η παραγωγή του (και το κόστος απόρριψής τους). Χρησιμοποιείται σαν βασικό ελεγκτικό μέσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή ουσιαστικά την οικολογική ισορροπία.

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
0
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
0
Τέλειο
0

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.