Now Reading
Απορρίμματα – Εξοικονόμηση Ενέργειας και Πρώτης Ύλης

Απορρίμματα – Εξοικονόμηση Ενέργειας και Πρώτης Ύλης

  • Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Ας ξεκινήσουμε από κάτι που ίσως δεν μας προκαλεί εντύπωση. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από έναν οργανισμό αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια, όπως παράγει ο άνθρωπος, δεν θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από µας. Εάν καταλάβουμε ότι κάποια από τα σκουπίδια μας δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η ταχύρρυθμη κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό, υγειονομικό, αισθητικό, αλλά και οικονομικό κόστος.

Ο άνθρωπος οφείλει να κατανοήσει ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες. Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται με τη χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς, ένα από τα πολλαπλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια. Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί µε την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες. Για κάθε τόνο απορριμμάτων, που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται, αποφεύγεται η έκλυση 260-470 κιλών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

 

Το πρόβλημα των σκουπιδιών:

Τα προϊόντα, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια, για να δημιουργηθούν χρησιμοποιήθηκαν σημαντικές ποσότητες από πρώτες ύλες και ενέργεια.
Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών παράγονται καθημερινά και καταλήγουν σε χωματερές. Ο πληθυσμός αυξάνεται, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα, άρα ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται τρομακτικά. Όπως και ο τρόπος διαχείρισής τους γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα υγείας και αισθητικής.

 

Όταν σκουπίδια καταλήγουν στη χωματερή, τότε:

  • Χάνονται για πάντα οι πρώτες ύλες
  • Υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση του εδάφους, του αέρα και του νερού.

 

Για να κάνουμε οικονομία στις πρώτες ύλες και να προστατέψουμε το περιβάλλον μας πρέπει:

  • να περιορίσουμε την παραγωγή
  • να ξαναχρησιμοποιήσουμε το προϊόν όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μπορούμε.
  • τέλος να το ανακυκλώσουμε.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την αγορά προϊόντος που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλωθούν.

 

Αυτό που προτείνεται είναι οι τρεις θαυματουργές και απλές κινήσεις:

Μείωση: Καταναλωτική συμπεριφορά, μείωση όγκου σκουπιδιών
Επαναχρησιμοποίηση: τρόπους επαναχρησιμοποίησης
Ανακύκλωση: τι είναι, γιατί γίνεται, τι ανακυκλώνεται

 

Ενδεικτικός Χρόνος Αποσύνθεσης Υλικών/ Αντικειμένων

Ενδεικτικός Χρόνος Αποσύνθεσης Υλικών/ Αντικειμένων

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
0
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
0
Τέλειο
0

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.