Now Reading
Ανακύκλωση μπαταριών

Ανακύκλωση μπαταριών

  • Πηγή: Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Δεν υπάρχει σύγχρονο νοικοκυριό που να μην μας χρησιμοποιεί. Δίνουμε χαρά σε μικρούς και μεγάλους με την ύπαρξή μας. Χωρίς εμάς δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ρολόγια σας, τα τηλεχειριστήριά σας, τα παιχνίδια των παιδιών, τα ραδιοκασετόφωνα, οι φακοί, αλλά και τα ασύρματα και κινητά τηλέφωνα, οι βιντεοκάμερες, οι φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά βαρηκοΐας. Τα αυτοκίνητα, οι φορητοί υπολογιστές και τα εργαλεία των επαγγελματιών δεν θα είχαν ζωή αν δεν τους δίναμε την ενέργεια και την ισχύ μας.

Είμαστε μικρές σε μέγεθος, υπάρχουμε σε μεγάλη ποικιλία για να καλύπτουμε όλα τα γούστα και όλες τις ανάγκες. Απλές, αλκαλικές, επαναφορτιζόμενες, κυλινδρικές, επίπεδες, κομβιόσχημες (σε σχήμα κουμπιού), αλλά και μεγαλύτερες σε μέγεθος, όγκο και δύναμη. Είμαστε ικανές να κινήσουμε από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο!
Ναι, καλά μαντέψατε: είμαστε οι μπαταρίες.

Ένοχο μυστικό

Αν και είμαστε τόσο χρήσιμες και αποτελεσματικές, είμαστε φτιαγμένες από μέταλλα, όπως λίθιο, ψευδάργυρο, άνθρακα, μαγγάνιο, κάδμιο, νικέλιο, υδράργυρο και μόλυβδο, μερικά εκ των οποίων θεωρούνται ιδιαίτερα βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον. Όταν πεθαίνουμε, οι άνθρωποι μας πετούν στα σκουπίδια. Όμως μαζί με τα εντομοκτόνα, τους λαμπτήρες υδραργύρου, τα ισχυρά απορρυπαντικά, τα φυτοφάρμακα και τα υλικά από αμίαντο, αποτελούμε τα πιο βλαβερά οικιακά απορρίμματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Οι κίνδυνοι από την κακή χρήση μας είναι πολλοί. Τα μέταλλα, όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, έχουν επιβεβαιωμένες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων. Προκαλούν νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλοπάθειες, νεφρικές βλάβες, διάφορους τύπους καρκίνου, βλάβες στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα. Γινόμαστε ιδιαίτερα επικίνδυνες αν κάποιος μας καταπιεί, ή αν υπάρξει περίπτωση ανάφλεξης, διαρροής υγρών, ή αν κάποιος προσπαθήσει να μας τρυπήσει. Αν και είμαστε τόσο μικρές, είμαστε ικανές να μολύνουμε τα εδάφη και τα υπόγεια νερά. Χαρακτηριστικά μια μικρή μπαταρία ρολογιού μπορεί να ρυπάνει 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό. Σκεφτείτε τι κακό μπορούμε να προκαλέσουμε, αν αναλογιστούμε ότι μόνο στην Ελλάδα κυκλοφορούν κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια μπαταριών!

Ζητείται ελπίς

Παρόλο που προκαλούμε τόσους κινδύνους, η ανακύκλωσή μας είναι όχι μόνο δύσκολη, αλλά και δαπανηρή. Μόνο οι μπαταρίες οχημάτων ανακυκλώνονται γιατί περιέχουν μόλυβδο τον οποίο λιώνουν και επαναχρησιμοποιούν. Όμως η ενημέρωση σχετικά με αυτό είναι ελλιπής και έτσι η συλλογή τους δεν μπορεί να είναι συστηματική και αποδοτική.

Μόνη μας ελπίδα είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ανακύκλωσης όλων των μπαταριών. Αν και δεν υπάρχουν εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών στη χώρα μας, τα 4 εργοστάσια που υπάρχουν στην Ευρώπη συνεργάζονται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δέχονται τον όγκο των απορριμμάτων μπαταριών. Έτσι αξιοποιούνται όλα τα μέταλλα και χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν νέες μπαταρίες, εξοικονομώντας ενέργεια και πρώτες ύλες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο όγκος απορριμμάτων.

Στην προσπάθεια ανακύκλωσης συμμετέχουν ενεργά Δήμοι – Κοινότητες, Σχολεία, Επιχειρήσεις, Πολιτιστικά κέντρα, Τράπεζες, Εμπορικά καταστήματα, Ιδρύματα και οι ειδικοί κάδοι συλλογής αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό.

Στους ειδικούς κάδους ΑΦΗΣ μπορεί ο καθένας από εσάς να επιρρίψει όλες τις απλές, αλκαλικές, κομβιόσχημες, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και επίσης τις μπαταρίες κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών βάρους μέχρι 1500 γραμμάρια. Βαρύτερες, υγρές και μπαταρίες βιομηχανικών μονάδων δε συλλέγονται στους συγκεκριμένους κάδους. Για μη ενσωματωμένες μπαταρίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στο ΣΥΔΕΣΥΣ ΑΕ, που είναι ένα πρωτοπόρο σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων και βιομηχανικών συσσωρευτών, ενώ για ενσωματωμένες μπαταρίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσείς οι πολίτες σχετικά με εμάς τις μπαταρίες:

Όταν είσαστε στο σπίτι προτιμήστε να χρησιμοποιείτε συσκευές όπως το ραδιοκασετόφωνο λειτουργώντας το με το ρεύμα και όχι με τις μπαταρίες.
Είναι προτιμότερο να αγοράζετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Στο αρχικό μεγαλύτερο κόστος αγοράς γίνεται απόσβεση από τη πολλαπλή φόρτιση με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος.
Αν δεν βρίσκετε επαναφορτιζόμενες, προτιμήστε αλκαλικές ή ηλιακές μπαταρίες που φορτίζουν με το ηλιακό φως και έτσι δεν τις πετάμε.
Όταν πετάτε παλιά παιχνίδια αφαιρέστε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες και πετάξτε τις στην ανακύκλωση.
Αν έχετε συσκευές που δεν χρησιμοποιείται συχνά, αφαιρέστε τις μπαταρίες.
Μην βάζετε ποτέ μαζί παλιές και καινούριες μπαταρίες.
Ενημερώστε και ευαισθητοποιήστε φίλους, γνωστούς και συγγενείς για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και δημιουργήστε στο σπίτι ή στο σχολείο (αν δεν υπάρχουν ειδικοί κάδοι συλλογής) τους δικούς σας κάδους. Θα μπορείτε να συλλέγετε εκεί τις μπαταρίες του σπιτιού, της τάξης ή της γειτονιάς.
Αναλάβετε να κάνετε εθελοντικά μια βόλτα στη γειτονιά σας και συλλέξτε όλες τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες και μεταφέρετέ τις όταν μαζευτούν στον κοντινότερο κάδο συλλογής .

Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Με την ανακύκλωση, βοηθάμε ώστε κάθε τέλος να είναι η αφορμή για μια νέα αρχή. Δώστε ζωή στις μπαταρίες σας ανακυκλώνοντάς τες.

Πηγή: Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
0
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
0
Τέλειο
0

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.