Now Reading
Το αλουμίνιο – εισαγωγικές πληροφορίες
περιβάλλον

Το αλουμίνιο – εισαγωγικές πληροφορίες

Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στο φλοιό της γης. Το αλουμίνιο προέρχεται από το ορυκτό βωξίτης που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στη συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε μέταλλο αλουμινίου.

Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουμινίου και των κραμάτων του, καθώς και η υψηλή τεχνολογία επεξεργασίας του εξηγούν το σημερινό ευρύ φάσμα εφαρμογών του.

Το αλουμίνιο είναι σήμερα ένα από τα βασικά δομικά υλικά στην οικοδομική δραστηριότητα. Ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις προσδοκίες των μηχανικών και αρχιτεκτόνων τόσο από πλευράς μηχανικών αντοχών όσο και από αισθητικής πλευράς. Η δυνατότητά του να είναι πρακτικά αδιάβρωτο από τους καιρικούς παράγοντες καθιστούν το αλουμίνιο το κατάλληλο υλικό για την κατασκευή πορτοπαράθυρων, υαλοπετασμάτων, ψευδοροφών, κάγκελων κ.λπ.

Το αλουμίνιο δίνει λύσεις τόσο στις περιπτώσεις κατασκευής μοντέρνων κτιρίων όσο και στις περιπτώσεις ανακαίνισης ή συντήρησης παλαιών κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Επιπλέον, το Αλουμίνιο, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του, πολύ ελαφρύ και δεν διαβρώνεται, είναι ιδανικό υλικό για αναρίθμητες εφαρμογές και χρήσεις, όπως στη συσκευασία τροφίμων και ποτών, στις μεταφορές (αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική, αεροναυπηγική, κ.λπ.). Επίσης, χάρη στο χαμηλό του βάρος, καθίσταται το πιο οικολογικό μέταλλο για τις κατασκευές μεταφορικών μέσων.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η προσπάθεια εξοικονόμησης πλουτοπαραγωγικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τον κύριο στόχο της σύγχρονης κοινωνίας, πρέπει να τονιστεί η δυνατότητα ανακύκλωσης του αλουμινίου. Το αλουμίνιο, όπου και σε όποια μορφή και αν βρίσκεται, μετά τη χρήση των προϊόντων συλλέγεται & επαναχυτεύεται για τη δημιουργία μετάλλου με ιδιότητες εφάμιλλες αυτών του πρωτόχυτου.

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
0
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
0
Τέλειο
0

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.