Now Reading
Αειφορία – Ανακύκλωση αλουμινίου
περιβάλλον

Αειφορία – Ανακύκλωση αλουμινίου

  • Πηγή: Χρήσεις & Εφαρμογές του Αλουμινίου, Ηρώ Γιάννου-Σιγάλα, www.ethnos.gr

Το βαρύ περιβαλλοντικό κόστος που επισύρει η ανεξέλεγκτη τεχνολογική ανάπτυξη, με αποκορύφωμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απαιτεί λύσεις που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για την εξεύρεση αειφόρων λύσεων. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε συνεχή προσπάθεια για:

  • μείωση ενέργειας στην παραγωγική διεργασία,
  • περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων,
  • βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου η εξοικονόμηση πλουτοπαραγωγικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, θα έπρεπε κανείς να τονίσει, ιδιαίτερα, τα οικολογικά πλεονεκτήματα του αλουμινίου. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητά του για ανακύκλωση.

 

Το αλουμίνιο είναι ιδανικό υλικό για ανακύκλωση γιατί:

  • Μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος.
  • Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς, χωρίς να αλλοιώνονται οι ιδιότητες του αλουμινίου.
  • Για την παραγωγή του μετάλλου, που προέρχεται από την επαναχύτευση μεταχειρισμένων προϊόντων και απορριμμάτων από αλουμίνιο (scrap), απαιτείται μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου μετάλλου, δηλαδή εκείνου που παράγεται από το βωξίτη.

Από την πλευρά της βιομηχανίας του αλουμινίου, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την ανακύκλωση.

  • Η βιομηχανία είναι δεσμευμένη και επιθυμεί να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια από αυτές είναι η ανακύκλωση του αλουμινίου.
  • Η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή του δευτερόχυτου αλουμινίου είναι μόνο το 5% της αντίστοιχης ενέργειας που απαιτείται για το πρωτόχυτο.
  • Τα μεταχειρισμένα προϊόντα και τα απορρίμματα αλουμινίου (scrap) αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή πρώτης ύλης για την παραγωγή εκ νέου ίδιων ή άλλων προϊόντων αλουμινίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης αλουμινίου στην Ευρώπη είναι ήδη πολύ θεαματικά: πάνω από το 1/3 του αλουμινίου που καταναλώνεται για την παραγωγή διαφόρων τελικών προϊόντων προέρχεται από δευτερόχυτο αλουμίνιο. 

 

Πρακτική Ανακύκλωσης

Η ανακύκλωση σαν εφαρμοσμένη βιομηχανική μέθοδος παραγωγής αλουμινίου έχει ιστορία ζωής στην Ευρώπη από το 1920 περίπου. Το scrap που προκύπτει κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας στα εργοστάσια παραγωγής ανακυκλώνεται αμέσως εντός του εργοστασίου. Από την άλλη, οι κάθε είδους κατασκευές και προϊόντα αλουμινίου μπορούν να ανακυκλωθούν μετά το τέλος της χρήσης τους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την περισυλλογή, τον κραματικό διαχωρισμό και την ανακύκλωσή τους. Εκτεταμένα δίκτυα περισυλλογής, διαχωρισμού, προεπεξεργασίας και εμπορίας, λειτουργούν ήδη σε όλο τον κόσμο.

Σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι από εκείνα με τον υψηλότερο βαθμό ανακύκλωσης. Ακολουθεί το αλουμίνιο από δομικές εφαρμογές, ενώ τρίτο σε βαθμό ανακύκλωσης είναι το αλουμίνιο από τα κουτιά μπίρας και αναψυκτικών.

Έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές τεχνικές ανακύκλωσης, προσαρμοσμένες στις διάφορες μορφές ανακυκλώσιμου αλουμινίου, π.χ. άλλη για άβαφο και χονδρού πάχους αλουμίνιο, άλλη για αλουμινόχαρτο (foil), άλλη για βαμμένο αλουμίνιο.

 

Πηγή: Χρήσεις & Εφαρμογές του Αλουμινίου, Ηρώ Γιάννου-Σιγάλα, www.ethnos.gr

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
0
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
0
Τέλειο
0

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.